torsdag 21 november 2024

Ekonomiska kretsloppet och konjunkturer

Vad är samhällsekonomi? Ekonomi, ordet betyder hushållning, handlar för privatmänniskor om pengar, men även om vilka varor och tjänster som företag och myndigheter ska produceras.





Pengarna i världen cirkulerar mellan hushåll – företag – offentlig sektor och banker.  
Ekonomiska kretsloppet

Hög och lågkonjunktur, så här pågår det men ibland är det goda tider för företagen, då höjer de lönerna till de anställda, de får mer pengar, köper mer, företagen får mer pengar anställer fler, höjer löner osv, detta kallas högkonjunktur. Alla är lyckliga men det kan bli brist på arbetare, lönerna stiger då, för att få pengar till detta höjer man priserna, då vill folk ha högre löner, då höjer, man priserna ännu mer. Detta kallas inflation. Allt blir mindre värt.

Ibland blir det tvärtom. Företagen säljer lite, får säga upp personal, arbetslösa har inte råd att köpa produkter, företagen går ännu sämre, får säga upp fler, detta kallas lågkonjunktur. 
Nu kan det bli så att företagen måste sänka sina priser för att få sälja, för att få pengar till detta säger de upp folk, som får ännu mindre köpkraft kan inte konsumera. Ger Arbetslöshet

Nu har vi en lågkonjunktur i Sverige, bland de som har utbildning finns knappt några arbetslösa men för outbildade är det ganska hög arbetslöshet. Många som har jobb har det bra pga låg ränta och skattesänkningar men trots detta har vi låginflation.

När produktionen ökar i ett land kallas det tillväxt


All politisk politik strävar efter att minska berg och dalbanan och att istället ge en positiv tillväxt utan inflation. Detta går bara att göra genom ökad tillväxt

Här är en förklarande film, för att se den måste ni logga in med ert skolgoogle

Aktietävling

Vi ska nu köpa aktier för 50 000 i övning 2, köp och skriv in värdet. Använd sidan https://www.di.se/bors/aktier/ för att kolla aktiernas pris. I jauari ska vi kolla och se om värdet förändrats och vem i klassen som är klassens aktieklippare. 


Ekonomiska system

Andra lektion pratar vi om ekonomiska system, den här sliden visar vår genomgång.

Vill du ha en till genomgång så se på filmen: Känns det klurigt kan ni också se på den här extra filmen  den säger samma men på ett annat sätt




Nytt moment, ekonomi och genomgång på utbud och efterfrågan

Vi har börjat en ny kurs, klicka här om du vill se den. 

Den första lektionen hade vi en genomgång på hur priset sätts i en marknadsekonomi.

Priset i en marknadsekonomi sätts av sambandet utbud och efterfrågan. 

Utbudet är producenterna, hur mycket varor som produceras (görs), generellt kan man säga att ju dyrare en vara är desto fler vill producera. Tänkt dig själv om blåbären i skogen är värda 100 kr kilot så går du ju gärna ut och plockar dem.

Efterfrågan är vad marknaden (folk) vill köpa. Generellt kan man säga att ju billigare en vara är desto fler vill köpa den. Det är därför så många går på Rea.  Om blåbären i skogen är värda 100 kr kilot så bakar du hellre en äppelpaj än en svindyr blåbärspaj.



Där utbud och efterfrågan möts bildas jämviktspriset. Det priset där både producenter och köpare är nöjda med priset.
Jämviktpriset visar också vilken kvantitet, hur stort antal av varan som folk vill köpa vid det priset.

Det här gäller bara vid fri konkurrens, det betyder att alla företag har fritt att vara med och producera och sälja. Man får dessutom sälja till vilket pris man vill och producera på det sätt man tycker är bäst. Då konkurrerar alla fritt för att tjäna så mycket som möjligt.

Men det är inte alltid det är fri konkurrens. Ibland kan det vara så att det bara finns en producent, tex Systembolaget eller Filmstaden. Det kallas monopol och innebär att de kan ta ett högre pris för sina varor och tjänster än vad de hade kunnat då det är konkurrens, det finns ju ingen annan att välja.

Oligopol är nästan samma som Monopol men innebär att de är några få som har ensamrätt på en vara. Ett exempel på oligopol är bensinförsäljning eller operativsystem (Microsoft och Apple). Eftersom det bara är några få som kontrollerar tillgången på en vara eller tjänst kan de höja priserna.

Ibland händer det att flera företag går ihop och höjer priserna med hemliga överenskommelser. Det kallas att de bildar Kartell, på så sätt hoppas de tjäna mer pengar. Kartellbildning är olagligt.

Jag lägger ut ett klipp om det här, han visar det ganska tydligt
 

Här är en anna film som kräver att ni loggar in med ert skolgoogle

tisdag 12 november 2024

Quizlet om befolkningsgeografi

 Hej

Om du vill träna på quizlet så klicka här, there is also a english version here

Testa gärna denna en Blooket version den är tramnsig men roligare


Bra filmer, blir du less på quizlet kan du titta på de här filmerna istället. De är lärorika även om de är lite enkla. För att ta dig in så ska du använda din skolinloggning

https://app.begreppa.se/videos/geografi/varldens-befolkning/varfor-bor-manniskor-dar-de-bor

https://app.begreppa.se/videos/geografi/varldens-befolkning/urbanisering

https://app.begreppa.se/videos/geografi/varldens-befolkning/vad-ar-demografi

https://app.begreppa.se/videos/geografi/varldens-befolkning/vad-ar-migration

https://app.begreppa.se/videos/geografi/varldens-befolkning/demografiska-transitionen


måndag 4 november 2024

Urbanisering

Här är bildspelet från lektionen

Urbanisering betyder att man flyttar till stan, fram till 2008 bodde de flesta på landet, men numer bor fler i städerna, man tror att 2050 kommer ⅔ av befolkningen att bo i städer

Orsaker,
När befolkningen på landsbygden ökar blir det svårare att livnära sig på landet, istället söker man sig till storstäderna där det finns nöjen, utbildning, jobb och goda möjligheter till ett bra liv.

Bildresultat för urbanisering


Konsekvenser
Bra med skola, sjukvård och mycket kultur
Lägre födelsetal skapar bättre förutsättningar för god ekonomi
Flerfamiljs hus är ett effektiv sätt att använda mark, mer kan bli odlingsmarker och reservat


Utmaningar för en växande storstad

Infrastruktur. Man behöver effektivare kollektivtrafik som tunnelbana, tåg , bussar och nya vägar. Dessa bör vara miljövänliga för att det inte ska bli smog
Sjukhus, skolor och elnät behöver byggas ut.

Bildresultat för urbanisering


Miljö. Det blir lätt föroreningar i stadsmiljön, ofta bygger man i städernas grönområden. Biologisk mångfald minskar. För att bota detta måste man satsa på miljövänliga transporter, spårvagnar, elbussar och infrastruktur, typ tunnelbanor. Medborgarna måste ha möjlighet att värma husen på ett miljövänligt sätt. Fjärrvärme, solenergi eller jordvärme kan värma upp husen.
Man måste bygga bra återvinningsstationer och få medborgarna att samla ihop och sortera efter sig själva. Alternativet är att anställa personal som gör det åt medborgarna,

Hälsa. Ökade luftföroreningar gör fler människor sjuka. Buller och överbefolkning kan ge stress och sömnsvårigheter. Boende segregerar sig mellan olika områden, fattiga och rika.
I städerna är det ofta svårt att få någonstans att bo, där staten har lite kontroll över byggandet uppstår ofta kåkstäder. När man bor nära varandra sprider sig sjukdomar snabbare. Ofta är kåkstäder utan avlopp och där kan det bli hygieniska problem, epidemier. Därför måste städerna satsa på att bygga små, välplanerade bostäder till medborgarna.

Det kan vara svårt för polisen att ha kontroll över kåkstäder och det kan leda till ökad kriminalitet. Att försöka få in folk i arbete, ge en meningsfull fritid och ha polis som syns och arbetar för att samhället ska bli tryggare hjälper ofta.



Bildresultat för urbanisering